Implantologie

Een implantaat is een vervanging van de tandwortel. Deze behandeling kan pas worden geplaatst wanneer de kaak volgroeid is. Dit is meestal rond het achttiende tot het vijfentwintigste levensjaar.

Implantaten

Implantaten zien er exact hetzelfde uit als uw natuurlijke gebit. Tijdens de behandeling worden de tanden getrokken en vervangen door de implantaten. Boven de schroefvormige titanium structuur wordt een kroon geplaatst.

Een brug op implantaten

Om een niet uitneembare maar een vaste vervanging te maken, worden er in dit geval twee implantaten geplaatst waarop een vierdelige brug is vastgelijmd. Het is niet altijd nodig om meerdere implantaten te plaatsen op verschillende ontbrekende gebitselement. Op een driedelige brug kunnen bijvoorbeeld twee, maar soms ook drie implantaten worden geplaatst. De implantoloog beoordeelt dit per gebit.

Vervanging enkele tand

Als er een tand ontbreekt, wordt op deze plek een implantaat geplaatst. Het implantaat wordt vastgeschroefd of vastgelijmd. Op deze manier wordt het ontbrekende gebitselement moeiteloos vervangen zonder dat er geboord hoeft te worden.

Is er voldoende (gezond) kaakbot?

Wanneer er een tand of kies wordt getrokken, slinkt het kaakbot; de kaak wordt smaller en lager. Implantaten moeten mede afhankelijk zijn van de kwaliteit van het bot en de hoeveelheid kracht die ze te verduren gaan krijgen. De bot hoogte is afhankelijk van de grootte van de kaak. Andere zaken zoals o.a. zenuwen of bijholtes kunnen de hoogte ook beperken.

Het schroefdeel van de implantaat moet volledig in het kaakbot worden geplaatst. Met geslonken kaken kan dit niet altijd. Aan de wangzijde is de kaak dan meestal te smal geworden waardoor de implantaat daar niet volledig bedekt is met bot. De implantoloog kan dan (ook tegelijkertijd) een botherstel operatie uitvoeren om dit op te lossen.

Verankering voor een klikgebit

Een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op implantaten wordt een klikgebit of overkappingsprothese genoemd. Op de (onder)kaak worden er twee tot maximaal vier implantaten geplaatst. Bovenop deze implantaten worden vervolgens drukknopjes geplaatst. Een klikgebit zit stevig vast, maar kan worden uitgenomen voor de reiniging. Een klikgebit beweegt veel minder, daarom komt er nauwelijks voedsel onder de protheserand. Uit onderzoek blijkt zelfs dat prothesedragers beter kunnen kauwen.

Afspraak maken

Inschrijven

Contact

× How can I help you?