Kronen en bruggen

Kronen en bruggen vervangen de tanden en kiezen en benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Handig om te weten

Het plaatsen van een kroon of brug is een stuk ingewikkelder dan een gewone vulling. Meerdere bezoeken aan onze tandartspraktijk zijn daarom noodzakelijk. Een tandheelkundige brug is een constructie ter vervanging van een of meer missende tanden of kiezen. Tanden die de brug houden, worden pijlertanden genoemd. In feite bestaat een brug uit twee kronen met daartussen één pontic element (tandvervangers). Implantaten kunnen ook als pijler gebruikt worden.

Wat is een kroon?

Een kroon is een op maat gemaakt ‘kapje’ van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie terug.

De kroonbehandeling

Het plaatsen van kronen gaat in meerdere stappen. Hiervoor zijn dan ook twee of drie tandartsbezoeken nodig. De kroon of brug moet eerst gemaakt worden in een tandtechnisch laboratorium. Dit gebeurt in ongeveer een à twee weken.

De kroon/brugbehandeling in zes stappen

Afslijpen van de tand of kies

Tijdens de eerste afspraak wordt er een gedeelte van de tand of kies geslepen. Dit gebeurt zodat er genoeg ruimte is voor het plaatsen van een kroon. Om pijn te voorkomen, zal de tandarts plaatselijk verdoven.

Maken van een afdruk

De tandarts maakt een afdruk van de hele kaak of het gedeelte waar de afgeslepen kies zich bevindt. Met een afdruklepel brengt de tandarts een rubberachtig afdrukmateriaal in uw mond. Het resultaat sturen wij op naar het tandtechnisch laboratorium, waar er vervolgens gips in wordt gegoten. Op het gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.

Beetregistratie

Met een beetregistratie bepaalt de tandarts de optimale stand van de onder- en bovenkaak en hoe deze het best op elkaar passen. De beetregistratie is een noodzakelijk aspect om de hoogte van de kroon en de vorm van de kauw- en snijvlak te kunnen bepalen. Hiervoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje of een ander registratie materiaal.

Kleur bepalen

Als de kroon of brug wordt geplaatst, zijn ze porselein van kleur dus erg wit. De kleur van de kroon past daarom niet bij de rest van de tanden. Met behulp van een kleurenschema gaat de tandarts daarom samen met u op zoek naar de best passende kleur. Vlak voordat het plaatsen wordt de kroon nog even gepast, zodat eventueel de laatste kleur nog door de tandtechniek kan worden aangebracht.

Noodkroon

Ter bescherming van de afgeslepen tand of kies maakt de tandarts een tijdelijke kroon. Met de tijdelijke kroon kunt u geen harde of kleverige producten eten omdat dat de noodkroon dan beschadigt.

Plaatsing van de kroon

Bij de laatste afspraak wordt door de kroon of brug geplaatst. Aan de binnenkant van de kroon of brug brengt de tandarts een snel hardend cement aan. Vervolgens wordt de kroon of brug geplaatst.

Afspraak maken

Inschrijven

Contact

× How can I help you?