Tandartspraktijk Den Haag Centrum

Wat is een kunstgebit?

Een prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer de tanden verloren zijn gegaan door cariës of parodontitis.

Wist u dat in Nederland ongeveer drie miljoen mensen een kunstgebit hebben? Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volledige prothesen en partiële prothesen.

Een kunstgebit – afgekort VP (volledige prothese) – ligt in los op het mondweefsel. Door speeksel kleeft de kunststof aan het weefsel. De mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie of houvast. Het harde plaatje moet in een mond functioneren, waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Door implantologie is het makkelijker geworden retentie te creëren. Het kunstgebit wordt door de een van onze tandartsen met drukknoppen of een staafje vastgeklikt.

Deze methode is vrij kostbaar, maar wordt onder voorwaarden vergoed door de meeste verzekeraars. In een aantal gevallen is het ook mogelijk de eigen hoektanden of kiezen te gebruiken, als deze nog niet verloren zijn gegaan. Een prothese kost tijd om te produceren de tandarts moet met zijn patiënt eerst een aantal stappen doorlopen, waardoor de tandtechnicus de prothese kan modelleren in was en uiteindelijk kas afpersen in kunststof.

Prothese op maat​

Door het speeksel laagje tussen kunststof van de prothese, zuigt het tandvlees het kunstgebit vast in de mond. De prothese heeft een vorm dat goed past bij de anatomie van uw kaken en mondspieren. U kunt zich waarschijnlijk goed voorstellen dat in een beweeglijke mond niet altijd eenvoudig is een deel prothese dragers heeft dan ook problemen met dit. Het is vaak het ondergebit wat klachten geeft doordat het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is.

Met behulp van implantaten kan een klikgebit vaak een goede oplossing zijn. Omdat elke mond en kaak anders is, wordt er voor iedereen een prothese op maat gemaakt.