Nadelen van een narcose behandeling bij de tandarts

Nadelen van een narcose behandeling bij de tandarts

Veel mensen zijn bang voor de tandarts, 1 op de 25 is zelfs zo bang dat ze nooit naar de tandarts gaan. Hierdoor lopen deze mensen een behandel achterstand op, waardoor het probleem alleen maar erger wordt. De laatste jaren is een populaire oplossing om onder narcose behandelt te worden door de tandarts. Maar is dit wel een goede oplossing? Wat zijn de nadelen van een narcose behandeling bij de tandarts?

Het is onnodig

Het eerste nadeel van een tandartsbehandeling onder narcose is dat het onnodig is. Een narcose wordt doorgaans gebruikt voor operaties die erg lang duren en/of hele zware operaties. Een behandeling bij de tandarts duurt (meestal) niet heel lang en is ook geen hele zware behandeling. De meeste behandelingen bij de tandarts kunnen onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd of zelfs zonder verdoving. Bij controle of schoonmaken van een gebit is vaak een plaatselijke verdoving niet noodzakelijk. Het is dus onnodig om bij een tandartsbehandeling onder narcose te gaan.

Angst behandelen

Als je angst voor de tandarts hebt en denk dat het een oplossing is om dan onder narcose behandeld te worden, dan heb je het mis. Als je onder narcose wordt behandeld zal de angst namelijk niet verdwijnen, het probleem (angst voor de tandarts) wordt niet opgelost. Daarnaast kan je niet te vaak onder narcose gaan, dus is het niet mogelijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Het is juist belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken, zodat je tanden goed onderhouden worden.

Daarom is het beter om een speciale angsttandarts te bezoeken, zodat die kan helpen om je angst voor de tandarts te behandelen. Zoek bijvoorbeeld een tandarts met het keurmerk ‘De Lieve Tandarts’, deze tandartsen besteden extra tijd en aandacht aan patiënten die meer hulp nodig hebben omdat ze angst voor de tandarts hebben.

De kosten

Een ander nadeel van een tandartsbehandeling onder narcose is dat de narcose niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten voor de tandheelkundige behandeling wordt mogelijk (deels) vergoed door de zorgverzekering wanneer u een aanvullende verzekering heeft. De kosten voor de narcose daarentegen worden niet door de zorgverzekering vergoed. Een narcose is niet goedkoop en op deze manier kunnen de kosten voor een tandartsbehandeling erg hoog oplopen.

Risico’s van narcose

Als laatste nadeel is er het risico dat komt kijken bij een behandeling onder narcose. Over het algemeen is het veilig om onder narcose te gaan, maar toch zijn er een aantal vervelende bijwerkingen en/of risico’s verbonden aan een narcose.

Er zijn verschillende bijwerkingen die kunnen ontstaan na een behandeling onder narcose. Mensen ervaren soms misselijkheid, braken en hoofdpijn. Ook kunnen er complicaties ontstaan door allergische reacties of overgevoeligheid voor bepaalde (narcose) medicatie. Doordat je tijdens de narcose in één houding ligt kan je na de behandeling last hebben van spier- en rugpijn. Als er tijdens de narcose een buisje in je luchtweg moet worden geplaatst zodat de ademhaling kan worden overgenomen kan je last krijgen van keelpijn, een hese stem en gebitsbeschadigingen.

Daarnaast hebben mensen soms last van geheugen- en concentratieproblemen en vermoeidheid na een behandeling onder narcose. Hier is een periode van herstel voor nodig na het ondergaan van een narcose.

Ook zijn er een aantal zeer ernstige en zeldzame risico’s zoals zenuwbeschadiging, ontwaken tijdens de operatie en overlijden. Deze komen heel weinig voor, maar zijn toch belangrijk om te melden voordat je besluit om onder narcose te gaan.  

× How can I help you?