Waarom is een narcose behandeling - facebook

Alles wat je moet weten voordat je kiest voor een narcose behandeling bij de tandarts.

De laatste jaren gaan steeds meer mensen onder narcose voor een behandeling bij de tandarts. De meeste mensen die dit doen, zijn bang voor de tandarts. Door hun angst durven ze niet normaal behandeld te worden en daarom kiezen deze mensen voor een behandeling onder narcose. Ben jij ook bang voor de tandarts en twijfel je of een behandeling onder narcose iets voor jou is? Hieronder vind je alles wat je moet weten voordat je een beslissing maakt.

Angst voor de tandarts verdwijnt niet door narcose behandelingen

Als je onder narcose wordt behandeld door de tandarts dan zal je angst voor de tandarts niet verdwijnen, omdat je deze angst niet onder ogen komt. Als je echt van je angst af wil komen, ga dan op zoek naar een speciale angsttandarts. Deze tandartsen kunnen je helpen om van je angst af te komen, zodat je weer normaal naar de tandarts kan gaan. Een tandarts met het keurmerk ‘De Lieve Tandarts’ is een goede optie. Dit keurmerk geeft aan dat de tandarts extra aandacht geeft aan mensen die dit nodig hebben, zoals mensen met angst voor de tandarts. Je kan bijvoorbeeld langskomen om de praktijk alvast te bekijken, je krijgt extra informatie over wat de tandarts gaat doen en jij bent in controle tijdens de behandeling. Hierdoor kan je samen met de tandarts ervoor zorgen dat jouw angst verdwijnt.

Daarnaast kan je niet te vaak onder narcose en is het dus belangrijk om juist van die angst af te komen. Het is namelijk het beste om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en onderhoud, met een narcose is dit niet elke keer mogelijk. Daarom is een narcose behandeling geen blijvende oplossing voor angst voor de tandarts.

Bijwerkingen van narcose

Een narcose is erg veilig de laatste jaren, maar toch zijn er nog een aantal vervelende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden na een narcose. Het is mogelijk dat je na een behandeling onder narcose last krijgt van misselijkheid, braken en hoofdpijn. Tijdens de narcose ligt je meestal lange tijd in een (ongemakkelijke) houding hierdoor kun je na de narcose last hebben van spier- en rugpijn. Complicaties kunnen ontstaan als je een allergische reactie of overgevoeligheid hebt voor de medicatie die is toegediend tijdens de narcose, ben je bekend met allergieën laat dit dan weten. Als er een buisje in de luchtpijp moet worden geplaatst om tijdens de narcose de ademhaling over te nemen kan dit na de narcose zorgen voor keelpijn en/of een hese stem. Dit gaat vanzelf weg na één tot drie dagen. Ook kan het plaatsen en verwijderen van het buisje gebit beschadigingen veroorzaken. Verder is het mogelijk dat je na een narcose last hebt van geheugen- en concentratieproblemen en een vermoeid gevoel. Ook dit gaat vanzelf weer weg, maar kan toch vervelend zijn voor een aantal dagen.

Zeldzame ernstige risico’s van narcose

Naast deze vervelende bijwerkingen zijn er ook een aantal zeer zeldzame risico’s verbonden aan het onder narcose gaan. Ondanks dat een narcose de laatste jaren erg veilig is, bestaan er nog steeds een hele kleine kans dat het leidt tot zenuwbeschadigingen of zelf overlijden.

Vergoeding?

Als je toch besluit dat een narcose behandeling bij de tandarts de beste oplossing is voor jou, houdt dan wel rekening met de kosten die hierbij kunnen komen kijken. Zoek van tevoren goed uit of dit door jouw verzekeraar wordt vergoed, en zo niet doe dan navraag bij de tandarts over de kosten van de narcose behandeling.   

× How can I help you?