Voor en nadelen van het bleken van tanden

Voor- en nadelen van tanden bleken

Veel mensen dromen ervan om stralende witte tanden te hebben, daarom besluiten sommige mensen om hun tanden te bleken. Door tanden bleken zal de kleur van je tanden lichter worden gemaakt. Dit gebeurt vaak met een speciaal bleekmiddel dat op de tanden wordt aangebracht. Ook kan de tandarts tanden bleken van binnenuit of door middel van een laserbehandeling. Thuis tanden bleken is ook populair en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van tanden bleken?

Wat zijn de voordelen van tanden bleken?

Het eerste voordeel van tanden bleken is dat sommige mensen zich zelfverzekerder voelen na het bleken van hun tanden. Mensen voelen zich soms onzeker over hun gelige tanden en durven daarom ook minder uitgebreid te lachen. Met wittere tanden voelen deze mensen zich zekerder en lachen ze meer en zoals we weten; lachen is gezond! Ook zien wittere tanden er vaak frisser en schoner uit, dit kan ook bijdragen aan een goed gevoel over jezelf.

Een ander voordeel van tanden bleken is dat het een vrij eenvoudige procedure is. Meestal is het niet nodig dat tanden bijgeslepen worden of op een andere manier beschadigd worden. Bij facings of andere manieren om je gebit er mooier uit te laten zien, zijn deze beschadigingen vaak wel nodig.

Ook worden bestaande verkleuringen en beschadigingen minder zichtbaar door je tanden te laten bleken. Bijvoorbeeld als je een dode tand hebt kan deze door de tandarts witter worden gemaakt, zodat die weer past bij de rest van je gebit en dus minder opvalt.

Wat zijn de voordelen van de verschillende manieren van tanden bleken?

Bij de drogist zijn verschillende tanden bleek middelen voor thuis te verkrijgen. De voordelen hiervan is dat deze vaak relatief goedkoop zijn. Ook zijn er natuurlijke middelen te verkrijgen om je tanden te bleken, zoals ‘charcoal’ producten (houtskool).

Natuurlijk is het ook mogelijk om je tanden te laten bleken bij de tandarts. De tandarts gebruikt dan vaak waterstofperoxide. Het voordeel om de tandarts je tanden te laten bleken ten opzichte van het zelf thuis doen is dat de tandarts deskundig advies kan geven en ook speciaal is opgeleid om de behandelingen uit te voeren. Hierdoor zijn de behandelingen bij de tandarts waarschijnlijk effectiever, veiliger en professioneler dan thuis tanden bleken.

De tandarts kan ook tanden bleken door het gebruik van een lasertechniek. Dit is een hele effectieve en betrouwbare manier. Je tanden kunnen twee tot drie tinten lichter worden en het geeft een langdurig resultaat (langer dan de andere methoden).

Wat zijn de nadelen van tanden bleken?

Het eerste nadeel van tanden bleken is dat het geen blijvend effect geeft. Bij alle verschillende manieren zal na een tijdje het effect verdwenen zijn. Daarom moeten mensen vaak iedere 2 á 3 jaar opnieuw hun tanden laten bleken.

Ook is het bleken van je tanden niet goed voor je tandglazuur. Door de bleekmiddelen wordt het tandglazuur poreuzer. Met poreus tandglazuur heb je sneller kans op verkleuringen, waardoor je juist meer problemen zal krijgen met de kleur van je tanden.

Wat zijn de nadelen van thuis tanden bleken?

Er zijn heel veel verschillende manieren om thuis je tanden te bleken, hierdoor is het lastig om uit te vinden welke manier je moet kiezen en welke manier het beste voor jou zal werken. Ook kunnen deze methoden relatief duur zijn voor een minimaal resultaat.

Thuis worden vaak bleek strips gebruikt om tanden te bleken. Dit is een folie met een gel die op je tanden moet inwerken. Een nadeel van deze methoden is dat door het hoge percentage aan waterstofperoxide gevoelige tanden ontstaan. Ook komt de gel vaak in aanraking met het tandvlees waardoor er ook heel gevoelig tandvlees kan ontstaan.

Bij veel tanden bleek pakketten voor thuis wordt er gebruik gemaakt van een bitje om de waterstofperoxide op de tanden aan te brengen. De bitjes die in deze pakketten zitten zijn niet op maat gemaakt en vormen dus niet naar jou gebit. Hierdoor kan het pijn veroorzaken of niet het gewenste resultaat bereiken.

Bleekpennen worden gebruikt om even snel een verkleuring aan te stippen voordat je bijvoorbeeld naar een belangrijke afspraak gaat. Hierbij is één heel groot nadeel, het werkt niet zo snel, de gel moet intrekken en het is dus niet mogelijk om binnen 2 minuten resultaat te hebben.

Tandpasta’s die voor wittere tanden zorgen bevatten vaak schurende deeltjes die het oppervlak van je tanden schoner maken, waardoor je tanden witter worden. Echter zorgen deze schurende deeltjes er ook voor dat je tandglazuur langzaam afslijt, waardoor je juist meer problemen met je tanden zal krijgen.

Wat zijn de nadelen van tanden bleken bij de tandarts?

Een nadeel van tanden bleken bij de tandarts is dat niet alle manieren vergoed worden door de verzekering. Hierdoor kan het erg duur worden om je tanden te laten bleken. Ook wordt niet altijd het gewenste resultaat bereikt en komen verkleuringen na een paar jaar weer terug, waardoor je opnieuw je tanden moet bleken.

Nadelen van tanden bleken door de lasertechniek is dat dit de duurste methoden is. En hoewel er een langdurig resultaat is, zal ook hierbij het resultaat niet voor altijd blijven. Nabehandelingen zijn dus ook bij de lasertechniek noodzakelijk.

× How can I help you?